Este inevitabil ca, în jurul vârstei de 40 de ani, anumite structuri din ochii noștri să se deterioreze din cauza vârstei. Și odată cu această nou-descoperită „maturitate” a ochiului, apare o inevitabilă eroare de refractie numită presbiopie.
Pentru unii, este o realizare greu de înțeles. La urma urmei, puteți controla cât de mult vă exercitați, cât de bine mâncați, dar acest lucru comun este un fenomen ocular inevitabil care afectează pe toată lumea.
Din fericire, odată cu progresele moderne în tehnologia opticii medicale, există câteva opțiuni excelente care vin in ajutorul presbiopilor, cum ar fi: lentile progresive, lentile degresive, lentile bifocale sau lentile de contact multifocale.
Ce este presbiopia?
Presbiopia este o afecțiune legată de vârstă, care are ca rezultat o vedere neclară în apropiere. Apare adesea treptat; te vei chinui să vezi o carte sau un ziar de aproape și o vei îndepărta în mod natural de fața ta pentru ca aceasta să apară clar.
În jurul vârstei de 40 de ani, cristalinul din ochi își pierde flexibilitatea. Când este tânăr, el este moale și flexibil, schimbând ușor forma, astfel încât să poată concentra lumina pe retină. După vârsta de 40 de ani, obiectivul devine mai rigid și nu își poate schimba forma la fel de ușor. Acest lucru face mai dificilă citirea sau efectuarea altor sarcini de prim-plan.
Sună familiar? O modalitate sigură de a afla dacă aveți debutul presbiopiei este programarea unui consult optometric.